Belysningsutmaningen

Under 2017 kunde bostadsrättsföreningar få stöd med att minska energianvändning till belysning. Det var kostnadsfritt att delta i projektet och din bostadsrättsföreningar kunde få hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare.

Projektet är en del av den nationella kraftsamlingen belysningsutmaningen, läs mer nedan, för att öka andelen energieffektiva belysningslösningar i samhället. I Sverige riktar sig utmaningen till företag, regioner, kommuner, civilsamhället och
statliga aktörer. Generellt finns stora energibesparingar att göra, framför
allt om man har en äldre anläggning. Ofta kan man spara över 50% av sin
energikostnad på att göra rätta val!

Belysning står för cirka femton procent av världens elanvändning och över fem procent av växthusgasutsläppen. I Sverige bedömer energimyndigheten att hälften av de cirka 14 TWh som årligen används för belysning kan sparas. Med den senaste belysningstekniken finns det alltså en mycket stor
energieffektiviseringspotential både globalt och i Sverige.

Vill din bostadsrättförening vara med? Eller vill du veta mer?

Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare Cecilia Axelsson, cecilia.axelsson@almhult.se, för mer information eller för att boka ett möte.

Anmäl intresse senast 21 augusti 2017.

Belysning

Det finns två sätt att minska energianvändningen för belysning, dels genom att minska tiden som belysningen används och dels genom att använda energieffektiva lampor. Ett första steg är därför att släcka lamporna när ljuset inte behövs.

Det finns idag flera olika ljuskällor som är energieffektiva, ger ett bra och behagligt ljus och har en lång livslängd. Vi talar då om LED-lampor och lågenergilampor. Glödlampan har fasats ut inom EU, vilket innebär att lamporna inte får importeras, men kvarvarande lampor får säljas och användas. År 2016 skärptes kraven på halogenlampan, och år 2018 kommer även den att fasas ut enligt EUs ekodesigndirektiv.

Du tjänar både tid och pengar på att byta ut dina glödlampor. LED-lampan håller 30-40 gånger längre än en glödlampa och använder ungefär en femtedel så mycket el. Läs mer här:

Belysningsutmaningen

Belysningsutmaningen är en nationell kraftsamling för att öka andelen energieffektiva belysningslösningar i samhället. Belysningsutmaningen är det svenska genomförandet av det internationella initiativet Global Lighting Challenge som lanserades vid klimattoppmötet i Paris december förra året. Målet för Global Lighting Challenge är att få ut 10 miljarder energieffektiva lampor de närmaste åren. Sverige, Indien, USA, Kina och ett stort antal andra länder har anslutit sig.

Belysning står för cirka femton procent av världens elanvändning och över fem
procent av växthusgasutsläppen. I Sverige bedömer energimyndigheten att hälften av de cirka 14 TWh som årligen används för belysning kan sparas. Med den senaste belysningstekniken finns det alltså en mycket stor
energieffektiviseringspotential både globalt och i Sverige.

I Sverige riktar sig utmaningen till företag, regioner, kommuner, civilsamhället
och statliga aktörer. Genom att anta belysningsutmaningen kan du bidra
till en halvering av elanvändning för belysning i Sverige och till det globala
målet om tio miljarder effektiva belysningslösningar med hög kvalité. Det finns
möjlighet att gå in i utmaningen efter Ditt företags egna förutsättningar och
med hjälp Energimyndigheten utveckla deltagandet stegvis.

Läs mer på Energimyndighetens sida om belysningsutmaningen.länk till annan webbplats